Lifestyle ShowSuite for Contemporary living for HKHS @ Sham Shui Po

HEYA @ ShamShuiPo


Design Synopsis for Transformation of an Abandoned Cinema for
HEYA Lifestyle ShowSuite for Hong Kong Housing Authority


Background of the Transformation


An Adaptive Re-use Architectural Design to provide a new life to an existing architecture by reintroducing new functions and new elements to transform a "Re-birth" to the architecture in a Hyper-Density City.


In a Hyper Density City like Hong Kong, there are no more lands to be built. Therefore the strategy of Re-Cycling the existing abandoned architecture by Re-introducing new functions and elements to Re-Create the Adaptive Re-Use is a MUST.


Intensive considerations on Structural Alterations, Electrical & Mechanical Alterations, Architectural Re-Layouts, New Functions and Internal Circulations, External Finishes and External Signage to give the "Re-birth".


Adaptive Re-Use in Architecture is a vague, premature topic in Hyper-Density City like Hong Kong, but is a kind of Sustainability and Adaptability in City Planning, thus is a hot topic of future vision of Architectural Development in populated Asian country.


The Contemporary Vertical Experience
The entire Showsuite is conceived as an "Expo" whilst the visitors' experience are planned in chronological order, from the New Main Entrance penetrating vertically to the upper floors, including the previous Cinema Balcony Floor and Upper Levels for different Contemporary Lifestyle Experience:-

Sequence 1-The Audio-Visual Spine
Visitor's first encountered transitional space is an Audio-Visual Spine with boutique style visuals & music which links vertically to the upper Circular Threatre for further experience.


Sequence 2-The Circular Theatre
At the upper level, the Circular Theatre is designed with automatic Enclosure for exclusivity whilst the space aims to exhibit and display in Audio-Visual format for the Macro-Site Context of the Development.


Sequence 3-The Rectangular Projection Room
Closely linked to the Circular Theatre, the Rectangular Projection Room aims to project Audio-Visual elements on Micro-Details of the development.


Sequence 4-The Lifestyle ClubHouse Spine
Directly linked to the Rectangular Projection Room, an exclusive Spine is designed to project the Lifestyle of the ClubHouse in Audio- Visual format, Visual Images and Architectural Models.


Sequence 5-The Lifestyle Experience of ShowSuites
The fifth sequence is 3 ShowSuites demonstrating Contemporary Living by a Standard Provision Demonstration Unit, followed by a 60sq.m and a 80sq.m ShowSuites.


Sequence 6-The Green Corner
Further to the ShowSuites' experience, a Buffer zone of Green Corner is designed for relaxation & leisure, as well as fostering a sense of Green Living.


Sequence 7-The Lounge
The third Level is a Business Lounge and Contract-Signing Zone, equipped with Bar Counters and Seatings for discussion and enquiries.

Sequence 8-The Meeting Point & Contract Area
The final experience after the Lounge is a Contract-Signing Area for the VIPs, supported by Banking Facilities and all necessary Barrier Free Access.

back >